Kayıt Öncesi İşlemler

Kabul edilen adayların, Üniversite kaydında önce tamamlaması gereken resmi prosedürler aşağıda belirtilmiştir:

1. Vize Başvurusu

Yabancı uyruklu öğrenciler, kayıt ve Denklik Belgesi prosedürleri için öğrenim vizesi almakla yükümlüdür. Lütfen Türkiye'ye gelmeden önce öğrenim vizesine başvurduğunuzdan emin olunuz. Yurt dışından gelecek olan yabancı uyruklu kişilerin tabi oldukları vize uygulamalarına buradan ulaşabilirsiniz.

2. Denklik Belgesi Temini

Denklik Belgesi lise diplomanızın / mezuniyet belgenizin / sınav sonuçlarınızın / sertifikanızın Türkiye'de elde edilenlere eş değer olduğunu belirten ve temin edilmesi yasal zorunluluk olan bir belgedir. Bu belge olmadan Türkiye’deki eğitiminize yasal çerçevede devam edemezsiniz.

Lise Diploması Denklik Belgesi Türkiye’de il/ilçe eğitim müdürlüklerinden, yurt dışında ise eğitim müşavirlikleri ve/veya eğitim ateşeliklerinden alınabilir. İlgili yurt dışı temsilciliklerine buradan ulaşabilirsiniz. Denklik Belgesi başvurusunu öğrencilerin şahsen yapmaları gerekmektedir.

Kayıt yaptırmadan önce Denklik Belgesi’nin alınması gerektiğini önemle hatırlatırız. Eğer bu belgeyi ülkenizden almanız mümkün değilse, ÖzÜ Uluslararası Ofisi, Denklik Belgesi’ni Türkiye’den nasıl alacağınız konusunda sizi bilgilendirecektir. Denklik Belgesi'ni almanın öğrencilerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatmak isteriz.

Denklik Belgesi’nin temini uzun süren bir süreçtir. Bu yüzden ilgili belgeyi Türkiye’ye gelmeden eğer kendi ülkenizden alabiliyorsanız mutlaka almanızı, alamıyorsanız son kayıt tarihinden önce Türkiye’ye gelmeniz ve başvuruda bulunmanız gerektiğini önemle hatırlatırız. Aksi halde kayıt yaptıramazsınız. Lütfen kayıt tarihlerine dikkat ediniz.

Denklik Belgesi ile ilgili detaylı bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

Lise eğitimini Türkiye Cumhuriyeti liselerinde tamamlamış ve T.C. lise diploması kazanmış öğrencilerle KKTC liselerinden mezun olup lise diploması kazanan öğrencilerin Denklik Belgesi alması gerekmemektedir.

3. Lise Mezuniyet Belgelerinin Apostil İşlemleri

Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil işlemlerini, lisenizin bulunduğu ülkedeki Dış İşleri Bakanlığı’ndan yapabilirsiniz. Denklik Belgesi işlemleri için lise mezuniyet belgelerinin mutlak suretle apostilli olması gerekmektedir. Apostilli olmayan lise mezuniyet belgelerine Denklik Belgesi verilmediği için ve apostil işlemlerini sadece kendi ülkenizden halledebileceğiniz için Türkiye’ye gelmeden önce ÖzÜ Uluslararası Ofisi tarafından kabul verilmiş olan tüm lise mezuniyet belgelerinizin apostil işlemlerini gerçekleştirmeniz gerektiğini önemle hatırlatırız.

Uluslararası geçerliliği olan belgeler için (Cambridge, IB Diploma, Matura, Bakalorya... vb.), Dışişleri Bakanlığı/Milli Eğitim Bakanlığı veya Apostil Onayı zorunludur.

Apostil anlaşmasına dahil olan ülkelere buradan ulaşabilirsiniz.

4. Cambridge GCE A Level Sertifikalarının Ek Apostil ve Ek Belge İşlemleri

Cambridge müfredatı kapsamında eğitim almış, GCE A Level sınav süreçlerini tamamlamış ve ilgili sınav sonuçlarına göre yurt dışından öğrenci kontenjanından kabul alarak kayıt olmaya hak kazanan adayların ek olarak British Council’den belge tasdik (apostil) işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu tasdik işlemini tamamlamayan öğrenciler Türkiye’de Denklik Belgesi alamayacakları için ve tasdik işlemi yalnızca kendi ülkenizden tamamlanabileceği için Türkiye’ye gelmeden mutlaka tasdik işlemini gerçekleştirmeniz gerekir. Denklik Belgesi’ni temin edememenin Üniversitemiz ile ilişiğinizin kesilmesine sebep olacağını önemle hatırlatırız.

A Level sınavlarını “private candidate” olarak tamamlamış olan öğrencilerin Türkiye’de Denklik Belgesi alabilmeleri için aynı zamanda kendi ülkelerinden Üniversite eğitimine devam etmesinde sakınca olmadığına dair belge temin etmesi gerekmektedir. Bu belge olmadan Türkiye’de Denklik Belgesi alamayacağınızı önemle hatırlatırız.

5. Kayıt Belgelerinin Hazırlanması ve Kayıt İşlemleri

Kayıt belgelerinizin eksiksiz bir şekilde hazırlandığından emin olunuz. Eksik belge ile kayıt işlemi kesinlikle gerçekleştirilmeyecektir. Kayıt işlemleri ve kayıt belgeleri hakkında detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.