Uluslararası Öğrenciler için Sağlık Sigortası

Türkiye'de bulunduğunuz süre boyunca sağlık masraflarını kapsayan sağlık sigortasına sahip olmanız yasal bir zorunluluktur. Sadece kendi sağlığınız ve güvenliğiniz için değil, aynı zamanda ikamet izni almak için de sağlık sigortasına sahip olmanız zorunludur. Türkiye'ye gelmeden önce, eğer varsa, mevcut sağlık sigortanızı kontrol etmenizi tavsiye ederiz.

• AB, İzlanda, Lihtenştayn, Norveç ve İsviçre vatandaşı olan öğrenciler, Avrupa Sağlık Sigortası Kartı (EHIC) için başvurabilirler. Bu kart, Türkiye'de tıbbi bakım almanıza olanak tanır. EHIC kartı için yerel sağlık otoritesi / ulusal sağlık hizmeti veya sağlık sigortası sağlayıcınızla iletişime geçerek ücretsiz başvuruda bulunabilirsiniz. Kartınızın gelmesi birkaç hafta sürebilir, bu nedenle Türkiye'ye gelmeden önce başvurunuzu yaptığınızdan emin olun.

• Diğer tüm uluslararası öğrenciler, mevcut sağlık sigortası sağlayıcıları aracılığıyla veya özel sağlık sigortası düzenleyerek sağlık sigortası düzenlemelidir.

Türkiye'de Sağlık Sigortası Sistemi

Türkiye'de biri devlet tarafından sağlanan Genel Sağlık Sigortası (GSS) ve diğeri özel sigorta şirketleri tarafından sağlanan özel sağlık sigortası olmak üzere iki farklı sağlık sigortası türü bulunmaktadır.

Durumunuza uygun doğru sağlık sigortasına sahip olmadığınız takdirde, yüksek sağlık masrafları ile karşılaşmanız olasıdır. Sigortasızken tıbbi bakıma ihtiyacınız olduğunda, masrafları kendiniz ödemeniz gerekmektedir.

Sağlık sigortası ücretsiz hizmet garantisi vermez. Her ülkenin sağlık hizmeti sistemi farklı olduğundan, kendi ülkenizde sigorta kapsamında olan bazı hizmetler, Türkiye’de ücretli olabilir.

Sağlık Sigortası Yaptırmadığınız Takdirde Ne Olur?

Eğer sağlık sigortası yaptırmazsanız, ikamet tezkeresi alamazsınız; dolayısıyla Türkiye'de öğreniminize devam edemezsiniz. Bu nedenle, lütfen aşağıdaki Genel Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası hakkında detaylı bilgileri inceleyin ve sağlık sigortasını almak için gerekli prosedürleri takip edin.

Genel Sağlık Sigortası

Genel sağlık sigortası; Türkiye’de ikamet eden her bireyin sağlık güvencesinden faydalanması amacı ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sunulan sağlık sigortasıdır. Genel sağlık sigortasına sahip olmak isteyen yabancı uyruklu öğrenciler, üniversiteye kayıt tarihinden ilk 3 ay içinde, yabancı kimlik numarası almamış olsalar dahi SGK’ya başvuruda bulunarak talepte bulunabiliriler.

GSS’si olan öğrenciler, devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanabilmekle birlikte, bu hastanelerde dil sorunu ile karşılaşma ihtimaliniz bulunmaktadır. GSS, bazı özel hastanelerde de belirli bir oranda indirim sağlayabilmektedir. Ancak, bu hastanelerde ödeyeceğiniz tutarlar hastanelerin fiyat politikalarına göre değişebilir. Bazı özel hastaneler SGK sigortasıyla kapsamlı anlaşmalar altında çalışırken, diğerleri SGK sigortası tarafından karşılanmayan ek masraflar içerebilir. SGK ile ziyaret etmeyi planladığınız özel hastanelerin anlaşmalarını gözden geçirmeniz ve randevu almadan önce bu detaylara dikkat etmeniz önemlidir.

GSS için aylık prim ödemesi yapılması gerekecektir. Ödemeler, bankalardan, ATM’lerden ve online bankacılık üzerinden yapılabilmektedir. Ödenmeyen primler için faiz işleyebilir. Başvuru süreçleri hakkında Uluslararası Ofisten destek alabilirsiniz.

Okula ilk kayıt tarihinden itibaren ilk üç aylık süreyi kaçıran yabancı uyruklu öğrenciler Türkiye’de bir yıllık ikamet süresini doldurmaları halinde İl veya İlçelerdeki SGK Merkezlerine başvuruda bulunarak genel sağlık sigortalısı olmayı talep edebilirler. Bu kapsamda genel sağlık sigortalısı sayılan kişilerin ilgili yıl için belirlenen aylık primleri ödemeleri gerekmektedir. Bu kapsamda talepte bulunanların Türkiye’de kaldıkları sürece genel sağlık sigortalılığı devam edecek olup başka sigortalılığı olmadığı sürece genel sağlık sigortalılığı sonlandırılamayacaktır.

Özel Sağlık Sigortası

Türkiye’de özel sağlık sigortası hizmeti veren pek çok sigorta şirketi bulunmaktadır. Bu şirketler, sağlık sigortasının yanı sıra, ikamet tezkeresi başvuruları için de destek verebilmektedir. Ikamet tezkeresi için yapılan düşük kapsamlı sigortalar, olası bir sağlık sorunu yaşamanız halinde yeterli olmayabilir; bu nedenle seçeceğiniz sigortanın kapsamına dikkat etmenizde fayda olacaktır.

Özel sağlık sigortası yapmak isteyen öğrencilerimiz, Uluslararası Ofis ile iletişime geçerek sağlık sigortası başvurusu hakkından destek alabilirler. Dilerseniz, kendiniz de özel sağlık sigortası şirketleri ile iletişime geçerek sigorta yaptırabilirsiniz. Bu durumda, sigortanızı başvurunuzu ikamet izni için yapacağınızı belirtmenizi ve sigortanızın ikamet tezkeresi almak için uygun şekilde düzenlenmesi gerekeceğini hatırlatırız.

Sağlık sigortası konusunda sorumluluğun öğrenciye ait olduğunu ve tüm işlemlerin ilgili kurumlarla öğrencinin kendisi tarafından takip edilmesi; poliçe kapsamının dikkatli şekilde seçilmesi gerektiğini önemle hatırlatırız.