Özyeğin Üniversitesi, Çekmeköy Kampüsü Nişantepe Mahallesi Orman Sokak 34794 Çekmeköy İstanbul

Telefon : +90 (216) 564 90 00

Fax : +90 (216) 564 99 99

info@ozyegin.edu.tr

Denklik Belgesiyle İlgili Bilgiler

Denklik Belgesiyle İlgili Bilgiler

Denklik Belgesi Nedir ve Nasıl Alınır?

Denklik Belgesi lise diplomanızın / mezuniyet belgenizin / sınav sonuçlarınızın / sertifikanızın Türkiye'deki liselerle eş değer olduğunu belirten ve Türkiye’de bir üniversitede öğrenim görmek için alınması zorunlu olan bir belgedir.

Lise öğrenimini yurtdışındaki liselerde tamamlamış tüm kişilerin Lise Denklik Belgesi alması zorunludur. Denklik belgesi almak için başvurular, başvuru için gerekli belgelerle birlikte yurtdışında Büyükelçiliklerimizde bulunan Eğitim Ataşeliklerine; Türkiye’de ise Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı il / ilçe müdürlüklerinden yapılmaktadır. Yurtdışında yapılacak başvurular için ilgili yurt dışı temsilciliklerine buradan ulaşabilirsiniz.

Denklik belgesi başvurusunu öğrencilerin şahsen yapmaları gerekmektedir. Aşağıda, denklik başvurusu öncesinde izlenmesi gereken adımlar ile denklik başvuru aşamaları hakkında bilgi yer almaktadır. İhtiyaç duymanız halinde ÖzÜ Uluslararası Ofisi, Denklik Belgesi’ni Türkiye’den nasıl alacağınız konusunda size destek olacaktır. 

Denklik Belgesi Başvurusu Öncesinde Tamamlanması Gereken Önemli Adımlar

Başvuru için gerekli belgelerin checklist’ine buradan ulaşabilirsiniz.

  • Apostil İşlemleri: Lise mezuniyet belgelerinizin apostilli olması gerekmektedir. Apostil, bir belgenin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan bir belge onay sistemidir. Apostil yapan ülkelere buradan ulaşabilirsiniz. Lise mezuniyet belgelerinizin apostil işlemlerini Türkiye’ye gelmeden önce kendi ülkenizde tamamlamanız gerekmektedir. Uluslararası geçerliliği olan belgelerde (Cambridge, IB Diploma, Matura, Bakalorya vb.) Dış İşleri Bakanlığı/Milli Eğitim Bakanlığı veya Apostil Onayı zorunludur.
  • İkamet Tezkeresi: Eğer Türkiye’ye Öğrenim Vizesi ile gelmediyseniz, Denklik Belgesi başvurusuna gitmeden önce Türkiye’den ikamet tezkerenizi almanız zorunludur. Türkiye’ye Öğrenim Vizesi ile gelen öğrenciler pasaportlarıyla Denklik Belgesi başvurusu yapabilirler.
  • Cambridge GCE A Level sınavlarını Private Candidate olarak veren öğrenciler için: A Level sınavlarını “private candidate” olarak tamamlamış olan öğrencilerin Türkiye’de Denklik Belgesi alabilmeleri için kendi ülkelerinden Üniversite eğitimine devam etmesinde sakınca olmadığına dair belge alması gerekmektedir. Bu belge olmadan Türkiye’de Denklik Belgesi alamayacağınızı ve Denklik Belgesi alamadığınız takdirde üniversite kaydınızın silineceğini önemle hatırlatırız.
  • Tüm Cambridge GCE A Level sınav sonuç belgeleri için: A Level sınavlarını tamamlamış ve Üniversitemizden kabul almış olan adayların ek olarak Ministry of Foreign Affairs (MOFA) ve British Council’den belge tasdik (apostil) işlemleri gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu apostil işlemini sadece kendi ülkenizden yapabileceğinizi önemle hatırlatırız.
  • Lübnan uluslararası lise mezunları için: Lübnan’da uluslararası müfredat uygulayan uluslararası bir liseden mezun olmuş olan öğrencilerin Lübnan Milli Eğitim Bakanlığından, üniversite eğitimlerine devam edebileceklerine dair belge almaları gerekmektedir. 

Denklik Belgesi Başvuru Adımları

  1. Denklik Belgesi başvurusu için gerekli evraklar eksiksiz bir şekilde tamamlanır.
  1. Web sayfası üzerinden belgelerinizi yükleyerek randevunuzu alabilirsiniz.
  1. E-Denklik başvurunuzu yaptıktan sonra size verilen randevu gününe evraklarınızın asılları ve fotokopileriyle birlikte (şeffaf kapaklı) özel bir dosya içerisine koyularak hazır hale getirilir.
  1. Randevu gününüzde belgeleriniz ile birlikte randevu aldığınız ilçe milli eğitim müdürlüğüne gidilir.

  2. Başvurular, Denklik Belgesi talebinde bulunan kişinin bizzat kendisi veya yasal temsilcisi tarafından Yüksek Öğretim ve Yurt Dışı Eğitim Şubesine (Büro 1) yapılır. Dosyalar incelendikten sonra (şeffaf kapaklı) özel dosyasıyla birlikte gerekli işlemler yapılmak üzere “Evrak Kayıt” birimine teslim edilir.

  3. İlgili uzmanlar tarafından yapılan gerekli incelemeler sonunda uygun görülenlerin Denklik Belgesi hazırlanır. (Tüm belgeleriniz tam ise Denklik Belgesi ortalama 14 gün içerisinde hazır olur. Ancak eksik belgesi ya da eksik apostili olduğu tespit edilen öğrencilerin işlemleri gerekli apostil işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte 1-2 ayı aşabilir.)

  4. Başvuru aşamasında teslim edilen evrakların asılları Büro 2 görevlilerince “Değerlendirildi” kaşesi basıldıktan sonra Denklik Belgesi ile birlikte (şeffaf kapaklı) özel dosya içerisinde başvuru sahibine ya da yasal temsilcisine imza karşılığı teslim edilir.

Denklik Belgesi Alındıktan Sonra

  1. Denklik Belgeniz onaylandıktan sonra ilgili belgeyi e-Denklik ya da e-devlet üzerinden pdf olarak indirebilirsiniz.
  1. Denklik Belgesi’ni elde ettikten sonra Denklik Belgenizi ve tüm lise belgelerinizin asıllarını Özyeğin Üniversitesi Öğrenci Hizmetleri Ofisi’ne teslim etmekle yükümlüsünüz.

Kimlerin Denklik Belgesi Alması Gerekmez?

  • T.C. lise mezunları
  • KKTC lise mezunları (Cambridge müfredatı hariç)
  • Türk Maarif Okulları Mezunları
  • Türkiye Cumhuriyeti tarafından Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak yurt dışında açılan okullardan mezun olan ve diplomasında M.E.B. (Milli Eğitim Bakanlığı) mührü olan mezunlar

Hangi Belgelere Denklik Belgesi Düzenlenmez?

Elektronik ortamda ve/veya uzaktan öğretim yoluyla alınmış olan mezuniyet belgeleri ve diplomalara denklik işlemi yapılmaz. (Güncel Mevzuat - Resmî Gazete Tarihi: 05.04.2023 Resmî Gazete Sayısı: 32154)